Dobruja Media Group n PR

От офиса на НАП в Добрич напомнят на сезонните работници, които не започнат друга работа след приключване на сезона или се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение, че трябва да плащат здравните си осигуровки сами. За да продължат да ползват безплатно здравните услуги, които се осигуряват от Националната здравноосигурителна каса, те трябва да подадат еднократно декларация образец № 7 в офиса на НАП по местоживеене и да внесат дължимите вноски.  Декларация образец 7 се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.

Лицата, които са трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата, трябва да превеждат здравните си вноски до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец септември 2017 г. трябва да се внесе най-късно до 25 октомври 2017 г. Размерът на минималната здравноосигурителна вноска за тези лица е 18,40 лв.
От НАП Добрич напомнят също, че няма промяна в условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка. Това става, ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 години (60 месеца).
Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, клиентите на НАП могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.
  • Site Comments | Коментари
  • Facebook Comments | Коментари
Item Reviewed: Сезонните работници трябва да се осигуряват здравно сами, напомнят от НАП Добрич Rating: 5 Reviewed By: Dobruja Media Group n PR