Dobruja Media Group n PR

Варненските данъчни запечатаха 7 хотела

Активният летен сезон по Северното Черноморие е в разгара си, проверките на приходната агенция също. Основна цел на проверките е промяна, устойчива промяна към доброволно спазване на данъчното законодателство от търговците. Реално отчитане на оборотите, деклариране и заплащане на дължимите данъци по закон.

Преди започване на проверките ръководството на ТД на НАП Варна проведе среща с представители на туристическия бранш. На срещата бизнеса беше запознат с предстоящите контролни действия на приходната агенция, като внимание беше обърнато, че този сезон освен големите хотели, разположени по Северното Черноморие, проверките на данъчните ще обхванат и малките обекти за настаняване на туристи, като целта е да се изсветли максимално отчитането на нощувките през активния сезон. От началото на кампанията до момента са проверени 41 семейни хотела по Северното Черноморие. В 7 от тях е установено, че заплатените нощувки не се отчитат на фискалните устройства и на гостите не се издават касови бележки. Всички обекти са запечатани за срок от 7 дни. В други три хотела са установени нарушения на данъчните закони, за което на собствениците са съставени актове за административно нарушение.
По време проверките са установени хотел в Кранево и къща за гости в Каварна, които осъществяват дейността си без наличието на касов апарат. И двата обекта са запечатани за срок от 7 дни. Предстои да бъде запечатан и хотелски комплекс в Шкорпиловци, който разполага с хотелска част от 30 стаи и 50 бунгала, в който данъчните са установили, че заплатените нощувки не се отчитат на касовия апарат и на клиентите не се издават касови бонове. Всички проверки в хотелите и къщите за гости се извършват чрез метода на тайния клиент. Варненските данъчни правят резервации, настаняват се в хотелите и заплащат нощувките си. След като не им бъдат издадени фискални касови бонове за заплатената услуга, те преминават към проверка и запечатване на обекта.
От НАП Варна напомнят на търговците, че освен налагането на глоби, когато се установят нарушения, свързани с липса на касови апарати или издадени касови бележки, инспекторите на НАП запечатват търговските обекти, допуснали нарушенията, за срок до 1 месец. Проверки за неиздаване на касови бележки варненските данъчни извършват и по сигнали на граждани, на които е отказано да им бъдат издадени такива при закупените от тях стоки и услуги. От началото на летния сезон в териториалната дирекция са постъпили 230 такива сигнала. По всички сигнали са извършили проверки, като подателите им са уведомени за предприетите от инспекторите действия.
От началото на юли до момента са извършени общо 3 405 проверки по Северното Черноморие. Съставени са 290 акта за административни нарушения. 85 от актовете са за неиздаване на касови бележки, 16 за липса на касов апарат и 189 акта за разлика в касовата наличност.
Под постоянно наблюдение на служителите от “Фискален контрол“ са превозните средства, които зареждат със стока курортните комплекси по Северното Черноморие. От началото на юли фискалните агенти на НАП са извършили 12 955 проверки на транспортни средства, като са проследили движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия, на стойност близо 9.5 млн. лева. След направен анализ за 2016 г. търговските фирми от курортните комплекси са внесли 160 млн. лв. данъци в повече в сравнение с 2015 г., което показва, че постоянният контрол от страна на НАП е довел до дисциплиниращ ефект от страна на фирмите и спазване на данъчно осигурителното законодателство.
  • Site Comments | Коментари
  • Facebook Comments | Коментари
Item Reviewed: 3 405 проверки са извършени само за два месеца по Северното Черноморие Rating: 5 Reviewed By: Dobruja Media Group n PR