Dobruja Media Group n PR

МВР: Засега радиационният фон у нас е без промяна


Горски пожар е обхванал голяма част от зоната около атомната централа в Чернобил, съобщиха украинските власти.

Снимка: Reuters, архив

Прочети още на: http://www.dnes.bg/stranata/2015/07/02/pojar-v-chernobil-idva-li-radiacionen-oblak-kym-nas.268745Пожарът е избухнал в понеделник вечерта и е овладян във вторник сутринта. Огънят е засегнал около 130 хектара, вследвие на което огромен облак се е разнесъл над Украйна.

В момента там на много места вали дъжд. В пробите, взети от въздуха в района на пожара, е установено съдържание на Цезий-137, което превишава двойно допустимата доза, съобщава украинската служба по ядрено регулиране.


Според метеоролозите във Варна облакът от Чернобил се носи на юг и по-скоро към Черно море. Засега Варна оставала доста далеч от него.

"Не очаквам да има нахлуване на наша територия, защото във високите слоеве на атмосферата посоката на вятъра е от запад. При земята е от север-северозапад, север-североизток и това, по мое усмотрение, няма да доведе до нахлуване на наша територия на някакво замърсяване. В момента в Украйна в много райони вали дъжд. Вятърът е северен, с леко обръщане към северозапад. Той носи замърсяването по-скоро към юг и към Черно море, а Варна остава доста далече от него", съобщи дежурният синоптик при НИМХ-Варна Венета Тодорова в следобедната емисия на БНР.

По думите й тази сутрин ресорните служби са замервали нивата на радиация във Варна, но не са открити отклонения. Според службите няма място за притеснение, че ситуацията от 1986 година се повтаря.

Синоптикът Симеон Матев от TV-MET изрази друго предположение. "Ако във въздуха в Чернобил има радиоактивни частици, най-вероятно ще стигнат до източните райони на страната ни в петък", каза той, цитиран от "24 часа".

По данни на полицията замерванията на Гражданска защита не са установили отклонения на този етап. Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" продължавали регулярно да замерват нивата на радиация.

В същото време обаче служители в държавни учреждения, болници, включително и в Гранична полиция, са предупреждавани тайно да не излизат от домовете си, тъй като облакът ще достигне до българското Черноморие всеки момент, съобщават източници на Varnautre.bg.

Паника обхвана и Пловдив след новината. Преди минути работниците на голяма чужда компания, която има завод в индустриална зона край пловдивското село Радиново, са били предупредени, че има опасност от радиация. Те са инструктирани да затварят прозорците и вратите и по възможност да не излизат.

От МВР пък съобщиха, че няма промяна на радиационния фон на територията на България, вследствие на горския пожар.

По данни, получени от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон. МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и Агенцията за ядрено регулиране, уточниха от министерството.
По публикацията работи: Василия Пейчева

Източник: Dnes.bg

  • Site Comments | Коментари
  • Facebook Comments | Коментари
Item Reviewed: Пожар в Чернобил, идва ли радиационен облак към нас? Rating: 5 Reviewed By: Dobruja Media Group n PR