Dobruja Media Group n PR

Съвременните традиции на каварненския храм „Св. вмчк Георги“

В една реклама преди години се казваше, че традициите не са това, което бяха и въпреки натрапчивостта на твърдението у нас оставаше усещането, че с него се отнема нещо, което ни принадлежи. Традицията не е просто ритуал, а свързващо звено между миналото, настоящето и бъдещето, между нас, предците и децата ни, между преходното и вечното. Тук, разбира се, защитаваме добрите традиции – тези, които извисяват душата и я доближават до Бога и до ближния – независимо кой в кое историческо време живее.
Така в редицата на добрите традиции спокойно можем да включим и ежегодната подготовка и издаване на малките и големи календари с изображения на каварненския храм „Св. вмчк Георги“. В изданието за 2019 г. е използвана картина на художника Стефан Четроков, завършил средно образование в училището за приложни изкуства в Смолян. Висшето си образование творецът придобива във факултета за изящни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност скулптура. За себе си Стефан Четроков споделя: „Аз винаги съм обичал да рисувам реалистичен стил. Реализмът е моят стил, там се чувствам най-уверен в себе си. Това е най-подходящият ъгъл за изобразяване на църквата от гледна точка на перспективата на сградата.“. Самата картина е рисувана с маслени бои върху платно и оставя усещането за близост, покой и чистота.
Дизайнът на новия едносекционен календар на храм „Св. вмчк Георги“ в Каварна е изготвен безвъзмездно от Иван Илиев – графичен дизайнер и илюстратор от Бургас. Иван работи в стил 2D and Flat graphic design. Специализирал се е в изготвянето на флаери, постери, фирмени лога и бланки, и др.
Малкото календарче е дело на утвърдения компютърен дизайнер и специалист Бистра Борисова. Бистра е част от екипа на рекламна агенция „Очи“, която съдейства и за отпечатването на енорийския бюлетин на храма в Каварна. Интересен момент е, че за първи път извънстоличен храм издава календар с упътване кога и как се пости през годината. Така ползата е осигурена в няколко посоки – освен чисто информативния си характер, съдържанието всеки ден ни напомня за смисъла на поста като средство за обожение, което е и смисълът на човешкия живот.
Може би тук трябва да отбележим и станалото вече традиционно участие на малкия каварненски храм в голямата годишна класация на Министерството на туризма. Община Каварна участва в категориите „Туристическа дестинация“, „Община на 2018 г. за морски туризъм“ и „Изборът на българите“ в Третите годишни награди в туризма. В категорията „Изборът на българите“ бяха включени три обекта на територията на Общината - нос Калиакра – археологически резерват „Калиакра“, Историческият музей и старинният храм „Св. вмчк Георги“ в Каварна.
Победителят в 16-ата категория – Голямата награда „Изборът на българите”, се определя според гласовете за обекти, включени в „100-те национални“ и „50-те малко познати места“ в туризма. За място в тазгодишната класация се състезаваха 175 участници, от които 8 църкви и 11 манастира. Победителите във всяка категория са определени на базата на строго контролиран електронен вот, който приключи на 5 декември 2018 г.
Храм „Св. вмчк Георги“ в Каварна спечели почетното трето място в класацията за Третите Годишни награди на Министерството на туризма в категорията „Изборът на българите“. Нарежда се след Белоградчишките скали и крепост и Панорамата „Плевенска епопея-1877 г.“. Наред с обекти, които пазят история и я показват, на трето място в класацията „Изборът на българите“ е обект, който пази вярата, разпространява я и разпалва родолюбието. Той е и единственият храм в България, класирал се сред първите 10.
Няма съмнение, че лимитираната серия от малки и големи календари има своя принос за достойното прославяне на каварненския храм „Св. вмчк Георги“ и за успешното му участие в състезанието за Годишните награди в туризма не като самоцел, а като възможност за прослава на българския дух. Вярваме, че това дело на родолюбиви българи е още една запалена свещ, свидетелстваща за горящата ни любов към родното и към нашия Господ и Бог, Който на всеки въздава според делата му. Да въздаде Бог добро и на всички тези труженици! Амин!
Вяра и Дело
Atanas Dimitrov-AtaDim
  • Site Comments | Коментари
  • Facebook Comments | Коментари
Item Reviewed: Лимитирана серия календари на храм „Св. вмчк Георги“ в Каварна Rating: 5 Reviewed By: Dobruja Media Group n PR