Dobruja Media Group n PR

Три романа на румънски писатели, издадени на български език ще бъдат представени в Регионална библиотека „Дора Габе“ Добрич на 8 октомври 2021 г. от 17.30 ч.

Регионална библиотека „Дора Габе“

Жар“ на румънския класик Ливиу Ребряну, „Мортуа Ест“ на съвременния писател Теодор Хосу-Лонджин и „Асансьорът“ на К. Г. Балан (Мошеник ЕООД) ще представят - преводачът на книгите от румънски език д-р Христо Боев и Диана Боева, писател, публицист. Организатори на събитието са Регионална библиотека „Дора Габе“ и издателство „Нордиан“ Балчик

За книгите
В „Жар“ румънският класик Ливиу Ребряну ситуира действието в междувоенния Букурещ. Противопоставени са две поколения – на младежите от 30-те на миналия век и на техните родители. Както и в други романи на Ребряну, случващото се поражда нужда от преосмисляне на неща, които изглеждат даденост.

Заглавието на романа „Мортуа Ест“ на съвременния писател Теодор Хосу-Лонджин е на латински и означава, „тя е мъртва“, като първоначално изразът е свързан с латинския език, който е мъртъв. В настоящия роман смисълът се превръща в многослойна метафора за състоянието на Румъния към 2000 г. след около 10 години преход към демокрация.

Дебютният роман на К. Г. Балан (Мошеник ЕООД) „Асансьорът“ разглежда ретроспективно периода на детството в Румъния и семейството, тежко засегнато от процесите на прехода. Обстановката е един дистопичен Букурещ, където протагонистът е млад човек на нашето време – със завършено висше образование, математически способности и остра необходимост да си намери работа.


За преводача
Христо Боев е роден в Пловдив. Завършил е английска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Доктор по сравнителна английска и американска литература от Университета „Овидиус“ – Констанца. Преподавател по английски, френски и румънски, както и по английска литература в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Превел е от румънски на български над петнадесет съвременни и класически румънски романа, сред които са „Дефект“ от Флорин Иримия, „Когато светът беше невинен“ от Йоана Първулеску, „Мошеник ЕООД“ от Корнелиу Балан, „Произшествието“ от Михаил Себастиан и др.


Дияна Боева

Родена в гр. Добрич. Завършила е българска филология. Преподава български език и литература, редактира класическа и съвременна европейска проза. Публикува текстове в различни литературни издания и сборници. През 2016 г. излиза първият ѝ роман „Писма за оригами“ (изд. „Ерго“). „Невинни“ (изд. „Ерго“, 2020) е вторият ѝ роман.

 DobrichNews.com

  • Site Comments | Коментари
  • Facebook Comments | Коментари
Item Reviewed: Три романа на румънски писатели Rating: 5 Reviewed By: Dobruja Media Group n PR